droetker_recepti_vleceno_testo

Vlečeno testo

Osnovni recept za razne zavitke.

Sestavine za testo z jajcem:

  • 250 g moke
  • malo soli
  • 100 ml mlačne vode
  • 1 jajce
  • 1 žlica jedilnega olja
  • 50 g zmehčanega masla ali margarine ali malo olja (za premaz)
  • Sestavine za testo brez jajc:

    • 200 g moke
    • malo soli
    • 75 ml mlačne vode
    • 50 ml (3 žlice) jedilnega olja
    • 50 g zmehčanega masla ali margarine ali malo olja (za premaz)

    Priprava:
    1. V posodo presejte moko, nato dodajte ostale sestavine ter zmešajte z mešalnikom s spiralnimi nastavki, in sicer najprej pri najmanjši, nato pa pri največji hitrosti, da dobite gladko testo.
    2. V lončku segrejte malo vode, jo izlijte, nato pa dajte v vroč in vlažen lonček testo in ga pokrijte. Testo pustite v lončku približno pol ure, medtem pa pripravite model za peko in vključite pečico.
    3. Pripravite nadev in raztopite maslo ali margarino, s katero boste premazali testo. Testo razvaljajte na pomokanem prtu, in sicer kar se da na tanko, premažite z maslom, nato pa ga dalje razvlecite z rokami, da dobite približno 70 x 50 cm velik pravokotnik. Testo premažite z maslom – 1/3 masla pustite za končni premaz, posujte z nadevom, 3 cm roba pa pustite nepokritega.
    4. Nepokrite robove testa preganite preko nadeva in s pomočjo prta zvijte testo. Robove dobro stisnite, zavitek prestavite na za peko pripravljen model in premažite z maslom. Model za peko postavite v pečico in pecite približno 50 minut. 5. Po 30 minutah peke zavitek premažite s preostalo maščobo. Pečen zavitek pustite, da se ohladi na mreži, ali pa ga ponudite še toplega. Po želji posujte s sladkorjem v prahu.

    Temperatura pečice: Električna ali plinska pečica (segreta): okoli 180 oC;
    pečica na vroč zrak (segreta): okoli 160 °C.

    Čas pečenja:
    Približno 50 minut.

       Povečaj



    Legenda

    Zahtevnost priprave:

    Preprosto
    Potrebnega nekaj predznanja
    Zahtevno