Frizijska torta

Torta iz domačega listnatega testa z vaniljevo kremo in slivovo kašo – s slikovnimi navodili.

Testo:

250 g pšenične moke 25 g mehkega masla 1 čajna žlička soli
110 ml hladne vode
1 žlica kisa, npr. jabolčnega kisa

Za plasti:

225 g hladnega masla 25 g pšenične moke

Za premaz in posip:

1 jajce (velikost M) grobo mleti sladko

Nadev:

pribl. 350 g slivove kaše
800 g hladne smetane za stepanje
4 zavitki Dr. Oetker kremfixa
2 zavitka Dr. Oetker bourbon vanilin sladkor

1

Testo:

V mešalno posodo vsujte moko. Dodajte preostale sestavine in vse skupaj z mešalnikom (metlici za gnetenje) mešajte, da nastane gladko testo. Testo, zavito v folijo za živila, postavite za 20 minut v hladilnik.

2

Plasti:

Hladno maslo narežite na kocke in jih zmešajte z moko. Maso oblikujte v kvadrat (pribl. 15 x 15 cm), zavijte jo v folijo za živila in jo postavite za pribl. 20 minut v hladilnik.

Testo na pomokani površini razvaljajte v obliki kvadrata (pribl. 27 x 27 cm). Na sredino testa položite kvadrat iz masla in moke.

Testo prepognite tako, da je masleni kvadrat prekrit (slika 1). Vse skupaj razvaljajte v obliki pravokotnika (pribl. 30 x 18 cm). Bolj natančno kot boste razvaljali testo (tako se bo maslo po njem enakomerno razporedilo), bolj enakomerno bo vzhajalo.

 

Testo s krajše strani prepognite tako, da nastanejo tri plasti (slika 2). To imenujemo »preprosti način«. Testo, zavito v folijo za živila, postavite za 20 minut v hladilnik.

 

Testo na pomokani površini ponovno razvaljajte v obliki pravokotnika (pribl. 30 x 18 cm). Testo s krajših strani prepognite proti sredini tako, da se robova stikata (slika 3).

 

Nato ga še enkrat prepognite, da nastanejo štiri plasti (slika 4). To imenujemo »dvojni način«. Testo, zavito v folijo za živila, ponovno postavite za 20 minut v hladilnik.

 

Ponovite postopek preprostega in dvojnega načina, vključno s časom hlajenja.

Pripravite tri lističe papirja za peko v velikosti pekača. Pečico predhodno segrejte.

Električna pečica (zgornji/spodnji grelnik): pribl. 220 °C Pečica na vroči zrak: pribl. 200 °C

Listnato testo razdelite na tri enako velike kose. Dva kosa testa razvaljajte v obliki kroga (pribl. Ø 26 cm) in en kos testa prav tako v obliki kroga (pribl. Ø 24 cm). Testo lahko tudi obrežete ali izrežete s pomočjo tortnega obroča. Kose testa v obliki kroga položite na lističe papirja za peko in jih pustite 15 minut »počivati«. Testo nato z vilicami večkrat prebodite, najmanjši krog testa pa narežite na pribl. 16 tortnih kosov. Iz vsakega koščka na širšem koncu z modelčkom izrežite npr. cvetlice, srčke, listke itn.

3

Premaz in posip:

Stepite jajce in z njim premažite testo. Izrezane okraske položite na tortne kose, premažite jih in posujte z grobo mletim sladkorjem. Kose testa pecite enega za drugim.

Položaj v pečici: srednji
Čas peke: 12–14 minut

Pečeno testo skupaj s papirjem za peko postavite na kuhinjsko rešetko in pustite, da se ohladi.

4

Nadev:

Oba pečena kosa testa premažite s slivovo kašo. Smetano, kremfix in vanilin sladkor čvrsto stepite. Polovico mase porazdelite po spodnjem kosu torte in nanjo položite drugi kos torte. Po njem porazdelite preostanek mase in nanjo položite izrezane koščke torte. Do postrežbe torto postavite v hladilnik. Pred postrežbo jo lahko tudi posujete s sladkorjem v prahu.

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne