PIŠKOTKI na spletni strani DR. OETKER

Ta spletna stran shranjuje piškotke na vaš računalnik z namenom izboljšanja delovanja spletne strani ter nam in našim partnerjem pomaga bolje razumeti način, na katerega uporabljate našo spletno stran. Nadaljnja uporaba te spletne strani (klikanje, krmiljenje, pomikanje) ali odstranitev tega obvestila o piškotkih se šteje za strinjanje z namestitvijo in uporabo piškotkov. Za več informacij o piškotkih in njihovem brisanju preberite naš pravilnik o zasebnosti.

Velikonočna potica

Velikonočna potica je priljubljena velikonočna sladica na Primorskem. Pripravi se iz vzhajanega testa, poseben okus pa ji dasta janež in rum. Testo za velikonočno potico se običajno oblikuje v veliko kroglo, ki jo po sredini zarežemo v obliki križa. Ta tehnika da pinci značilen videz.


Tipično obliko potice lahko preprosto dobite z naslednjim trikom. Testo razdelite na tri ali štiri dele enake velikosti in iz vsakega kosa oblikujte kroglo. Krogle zložite eno poleg druge v okrogel namaščen model. 

Pletenica

Za velikonočno pletenico se prav tako uporabi vzhajano testo.

 

Pletenico pripravite po receptu in jo pustite vzhajati, da se testo podvoji. Nato testo še enkrat pregnetite in spet pustite kratek čas vzhajati (5–10 minut).

 

Iz testa oblikujte tri svaljke enake velikosti in jih na enem koncu stisnite skupaj. Pletenico boste najlažje spletli, če stisnjeni konec obtežite oziroma nanj postavite lonec. Pletenico na koncu ponovno stisnite skupaj.

 

Pletenico položite na model za peko, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Z mešanico rumenjaka in mleka premažite pletenico. Pletenico pokrijte in pustite vzhajati na toplem približno 20 minut, nato jo še enkrat premažite.

 

Pletenico pecite v spodnji polovici predhodno segrete pečice po navodilu v receptu.

 

Če želite, da se vaša pletenica posebno lepo blešči, jo takoj po peki rahlo zloščite s suho kuhinjsko krpo.