Velikonočna potica

Velikonočna potica je priljubljena velikonočna sladica na Primorskem. Pripravi se iz vzhajanega testa, poseben okus pa ji dasta janež in rum. Testo za velikonočno potico se običajno oblikuje v veliko kroglo, ki jo po sredini zarežemo v obliki križa. Ta tehnika da pinci značilen videz.


Tipično obliko potice lahko preprosto dobite z naslednjim trikom. Testo razdelite na tri ali štiri dele enake velikosti in iz vsakega kosa oblikujte kroglo. Krogle zložite eno poleg druge v okrogel namaščen model. 

Pletenica

Za velikonočno pletenico se prav tako uporabi vzhajano testo.

 

Pletenico pripravite po receptu in jo pustite vzhajati, da se testo podvoji. Nato testo še enkrat pregnetite in spet pustite kratek čas vzhajati (5–10 minut).

 

Iz testa oblikujte tri svaljke enake velikosti in jih na enem koncu stisnite skupaj. Pletenico boste najlažje spletli, če stisnjeni konec obtežite oziroma nanj postavite lonec. Pletenico na koncu ponovno stisnite skupaj.

 

Pletenico položite na model za peko, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Z mešanico rumenjaka in mleka premažite pletenico. Pletenico pokrijte in pustite vzhajati na toplem približno 20 minut, nato jo še enkrat premažite.

 

Pletenico pecite v spodnji polovici predhodno segrete pečice po navodilu v receptu.

 

Če želite, da se vaša pletenica posebno lepo blešči, jo takoj po peki rahlo zloščite s suho kuhinjsko krpo.

 

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne