Flag
Vanilija
Navdih
Navdih
Vanilija: to so dejstva

Kot kraljica začimb je vanilija ena najdragocenejših in najbolj priljubljenih začimb na svetu. Prepustite se aromatičnemu okusu vanilije in preverite zanimiva dejstva o zgodovini te posebne rastline. Odkrijte naše visokokakovostne izdelke iz vanilije in okusne recepte s prefinjeno noto vanilije.

Dejstva o vaniliji

Na našem očarljivem potovanju po svetu vanilije vedno znova naletimo na vznemirljiva vprašanja. Najpomembnejša vprašanja so povzeta tukaj.

Kako se izgovori beseda vanilija?

Če v slovarju preverimo besedo vanilija, lahko ugotovimo, da je črka »l« slišna in da sta črki »lj« pravilni. Fonetični zapis: . Beseda vanilija izvira iz francoske besede vanille in španske besede vainilla, kar dobesedno pomeni majhen strok.

Poimenovanje burbonske vanilije izhaja z otoka La Réunion vzhodno od Madagaskarja, ki se je do leta 1974 imenoval Île de Bourbon in je še danes dom burbonske vanilije.

Kakšen je okus vanilije?

Vanilija je mehkega in sladkastega okusa. Močne arome burbonske vanilije segajo od cvetličnih, lesnih pa vse do alkoholnih not. Zaradi različnih odtenkov lahko vanilijo v kuhinji uporabimo na več različnih načinov. Tukaj lahko najdete izbor okusnih receptov z vanilijo.

Kakšne barve je vanilija?

Barva vanilijevih strokov in vanilijeve kaše ni rumena kot klasični vanilijev sladoled, temveč črna. Zato so črne pikice v izdelkih iz vanilije tudi znak uporabe vanilijeve kaše ali mletih vanilijevih strokov. Cvetovi vanilije pa so svetlo rumene barve.

Zakaj je vanilija tako draga?

Vanilija je zelo drag izdelek s povprečno ceno 600 evrov za kilogram. Razlogov za zvišanje cene v zadnjih letih je več. Povpraševanje po pravi vaniliji se je namreč povečalo, saj proizvajalci in potrošniki vse bolj dajejo prednost naravnim dobrinam pred sintetično proizvedenim izdelkom z okusom vanilije.

Spoznajte široko paleto izdelkov iz vanilije, od vanilijeve paste, vanilijevega izvlečka in vanilije v prahu pa vse do vanilijevega sladkorja, ter odkrijte svojega zmagovalca.

Produkti

Sledite nam
Sledite družbi Dr. Oetker v družabnih medijih