Flag

Vanilija

Prava vanilija in sintetična vanilija
Navdih
Vanilija
Prava vanilija in sintetična vanilija

Pri široki paleti vanilijevih izdelkov se lahko porajajo številna vprašanja. Kajti poleg vanilijevega sladkorja obstaja tudi vanilin sladkor. Kljub temu da sta si imeni zelo podobni, embalaža vsebuje zelo različne izdelke.

Kaj je vanilin?

Vanilin je glavna aroma v vanilijevih strokih. Če za izboljšanje jedi uporabite kašo vanilijevega stroka, potem jedi začinite z naravno vanilijo.

Ker je gojenje rastlin mogoče le v omejenem obsegu in proizvedene količine ne zadostujejo za povpraševanje na trgu, se aromatična snov vanilin proizvaja sintetično. Umetna aroma, ki po okusu nikakor ni slabša od naravne vanilije, se uporablja v živilski, kozmetični in farmacevtski industriji in ne ogroža potrošnikovega zdravja.

 

Medtem ko je naravni vanilijev sladkor zaradi vanilijevih strokov svetlo rjave oz. zlate barve, je vanilin sladkor čisto bel. Kot visokokakovosten naravni izdelek je vanilijev sladkor bistveno dražji od sintetično proizvedenega vanilin sladkorja. Tako vanilijev sladkor kot vanilin sladkor sta enako primerna za peko in kuhanje različnih jedi.

Vanilijeva aroma in naravna aroma vanilije

Pri proizvodnji izdelkov s sintetično vanilijo razlikujemo med vanilijevo aromo in naravno aromo vanilije.

Vanilijeva aroma ni zakonsko opredeljen izraz. Običajno nastane v kemičnem postopku iz različnih surovin.

Naravna aroma vanilije pa izhaja iz najmanj 95 % vanilijevega stroka.

Če imate raje naravne izdelke iz vanilije, lahko uporabite tudi vanilijev izvleček. Kajti vanilijev izvleček v stekleničkah izhaja iz 100 % vanilijevega stroka.

Tu lahko najdete vse informacije o izvoru, gojenju in pridelavi te rastline.

Sledite nam
Sledite družbi Dr. Oetker v družabnih medijih