Vanilijeva pasta

Kdor v kuhinji postrga cele vanilijeve stroke za kuhanje pudinga ali pa uporablja vanilijev sladkor za peko sočnih kolačev, je verjetno že slišal za vanilijevo pasto – na policah je v majhnih tubah tik ob drugih izdelkih z vanilijo. Kaj pa pravzaprav vsebujejo majhne tube, označene z izrazom »vanilijeva pasta«? Za kaj se uporablja vanilijeva pasta in kako jo lahko pripravite tudi sami? Vse vam bomo natančno predstavili.

Kaj je vanilijeva pasta?

Vanilijeva pasta je običajno pasta iz vanilijevega izvlečka in ekstrahirane vanilijeve kaše s konsistenco gostega sirupa. Kakovostno vanilijevo pasto med drugim prepoznamo po ekstrahirani vanilijevi kaši, ki med proizvodnjo z vanilijo daje značilne črne pikice.

Za kaj se uporablja?

V prvi vrsti lahko vanilijevo pasto iz tube uporabite za pripravo sladkih pekovskih izdelkov, sladic in krem. Za preprosto doziranje je primerna čajna žlička – če žličko nekoliko segrejete, se spremeni konsistenca paste in jo je tako preprosteje uporabiti.

Vse več okusnih receptov pa vsebuje tudi prefinjeno noto vanilije. Pri uporabi vanilijeve paste v okusnih jedeh pa je pomembno, da uporabljate majhne količine in tako jedem dodate pridih vanilije.

Nadomestek vanilijeve paste

Ali trenutno vanilijeve paste nimate pri roki? Nič hudega. Čeprav je vsak izdelek iz vanilije najprimernejši za določene recepte, obstajajo majhni triki, s katerimi lahko te izdelke zamenjate.

  • Pokazali vam bomo, kako lahko vanilijevo kašo preprosto odstranite.
  • Če želite vanilijevo pasto nadomestiti z vanilijevim izvlečkom, ena čajna žlička vanilijeve paste ustreza eni čajni žlički vanilijevega izvlečka.
  • Če želite namesto vanilijeve paste uporabiti vanilijev sladkor, potem to storite v razmerju 1 : 1. Aroma bo sicer v neposredni primerjavi manj intenzivna. Poleg tega pri uporabi vanilijevega sladkorja v sladkem receptu pazite na to, da boste zmanjšali preostalo vsebnost sladkorja glede na količino vanilijevega sladkorja.

Nakup in shranjevanje vanilijeve paste

Vanilijevo pasto lahko najdete na oddelku s pekovskimi izdelki v dobro založenih trgovinah. Zaradi tube, ki jo lahko po uporabi ponovno zatesnite, lahko Dr. Oetker vanilijevo pasto uporabljate povsem po svojem okusu. Pasto shranjujte na suhem in temnem mestu pri sobni temperaturi.

Priprava vanilijeve paste

Ali raje uporabljate vanilijeve stroke? V le nekaj korakih lahko vanilijevo pasto pripravite tudi sami. V našem videoposnetku si lahko pripravo ogledate korak za korakom.

Recept za pribl. 230 g vanilijeve paste

Sestavine:

6 vanilijevih strokov
100 g rjavega sladkorja
100 ml vode

Priprava:

1. Odrežite olesenele konce vanilijevih strokov. Narežite jih na pribl. 1 cm dolge koščke.

2. V posodi zavrite vodo in sladkor ter vse skupaj pustite vreti približno eno minuto. Pripravljeno mešanico zlijte v toplotno odporen mešalnik, dodajte narezane vanilijeve stroke in vse skupaj na najvišji stopnji mešajte, da nastane gosta zmes.

3. S toplo vanilijevo pasto napolnite čist kozarec s pokrovčkom in pustite, da se pasta ohladi. Na koncu kozarec zaprite s pokrovčkom in ga postavite v hladilnik.

 

Domačo vanilijevo pasto lahko v zaprtem kozarcu hranite več tednov. Pri uporabi vedno uporabite svežo žličko, saj lahko v nasprotnem primeru v pasto zaidejo neželeni mikrobi.

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne