Kaj so vanilijevi stroki?

Vanilijevi stroki so fermentirani semenski stroki vanilije. Z nabiranjem še zelenih strokov se začne postopek sušenja, ki sprosti naravno vanilijevo aromo.

Kaša plemenitih vanilijevih strokov je mesnata ter ima mehak in poln okus.

 

Želite izvedeti več o vaniliji? Potem se nam pridružite na potovanju v tropske kraje ter izvedeli boste vse o izvoru in gojenju orhideje.

Za kaj jih uporabljamo?

Pravi vanilijevi stroki so idealni za tiste, ki želijo uporabiti najnaravnejši izdelek izmed vseh izdelkov iz vanilije. Kašo lahko uporabimo za izboljšanje sladkih in okusnih receptov. Svežih vanilijevih strokov ne mečite proč! Idealni so namreč za pripravo domačega vanilijevega sladkorja.

Nakup in shranjevanje vanilijevih strokov

Pri nakupu celih vanilijevih strokov so na voljo ključne kakovostne lastnosti, ki vam bodo pomagale izbrati dober izdelek. Povedali vam bomo, kako lahko prepoznate kakovostne vanilijeve stroke.

1

Izberite mehke vanilijeve stroke z otipljivo kašo, ki se pri upogibanju ne zlomijo. S tem boste zagotovili, da ne boste izbrali suhih strokov.

2

Barva vanilijevih strokov mora biti enakomerna, temno rjava do črna. Izogibajte se strokom, ki so prekriti z belimi pikami ali pa imajo bledo barvo.

3

Če imate pri nakupu možnost preveriti izbrane stroke, otipajte njihovo kožo. Imeti mora usnjeno konsistenco, ki se pri upogibanju ne strga.

Kupljene vanilijeve stroke shranjujte v steklenem kozarcu na suhem in temnem mestu. Vanilijevi stroki ne smejo biti izpostavljeni toploti, sicer bodo sprostili vlago in kaša se bo posušila.

Tako kot mnogi izdelki imajo tudi vanilijevi stroki daljši rok uporabnosti od datuma, ki je naveden na embalaži. Če ste slučajno kupili suhe vanilijeve stroke, ki jih je težko postrgati, jih lahko predelate v fin vanilijev prah.

Nadomestek vanilijevih strokov

Na oddelku s pekovskimi izdelki je na voljo širok izbor izdelkov iz vanilije, s katerimi lahko v receptih nadomestite svežo vanilijevo kašo. Vanilijev izvleček je odlična alternativa zaradi preproste konsistence. Če za svoj recept potrebujete vanilijev strok, lahko namesto tega uporabite dve čajni žlički vanilijevega izvlečka. Če za svoj recept potrebujete vanilijeva zrnca, bodite pri nakupu ekstrakta pozorni na to, ali vsebuje vanilijeva semena.

Vse o uporabi različnih izdelkov iz vanilije si lahko preberete tukaj: Za kaj je primeren določen izdelek iz vanilije?

Pravilna uporaba vanilijevih strokov

Številni hobi peki si ne upajo uporabljati celih vanilijevih strokov, ker ne znajo pravilno odstraniti kaše. V videoposnetku vam bomo pokazali, kako lahko svežo kašo odstranite v nekaj preprostih korakih.

1
2
3
4
5

Takoj ko kašo odstranite iz stroka, jo predelajte, da se izognete izsušitvi in izgubi okusa.

Recepti z vanilijevimi stroki

Domač vanilijev sladoled

Doma pripravljen sladoled za razvajanje brbončic

Več
Skutna torta brez peke

Okusna skutna torta z vanilijo brez peke

Več
Vanilijeva glazura

Vanilijeva glazura za kolačke

Več
Panakota z vanilijo

Klasična italijanska sladica z odličnim okusom vanilije

Več
Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne