Prehrana in zdravje

Uravnotežena prehrana za rast in razvoj je ena najosnovnejših zahtev za zdravo, srečno in uspešno življenje.

Podatki številnih študij, ki danes preučujejo povezavo med prehrano in zdravjem, kažejo, da se tveganje za nekatere kronične bolezni povečuje zaradi neustrezne in neuravnotežene prehrane. Telesna dejavnost je skupaj s kakovostno prehrano najučinkovitejši dejavnik pri preprečevanju teh bolezni.

Za zdravo prehrano je treba predvsem uživati različno hrano iz različnih skupin živil.

Razvrščamo jih v 5 različnih skupin.

1. skupina:  kruh, žitarice, riž in testenine
2. skupina: zelenjava
3. skupina: sadje
4. skupina:  svinjsko meso, piščanec, puran, ribe, stročnice, jajca in prigrizki
5. skupina:  mleko, jogurt in sir

  • Pridobite si dovolj energije za pokrivanje telesne dejavnosti.
  • Povečajte uživanje hrane iz žitaric, sadja in zelenjave.
  • Manj uživajte hrano, bogato z maščobami, nasičenimi maščobnimi kislinami in holesterolom.
  • Zmanjšajte uživanje sladkorja, soli, alkohola, kofeina.

Hrana iz skupine žit: Živila, kot so oves, pšenica, riž, rž ali prehranski izdelki iz njih, so najpomembnejša skupina živil, ki bi morala biti v največjem delu zastopana v naši prehrani. Hranilna vrednost teh žit, vključno z vsemi deli celovitega zrna (otrobi, škrobni del, esenca), ima zelo pomembno mesto v uravnoteženem in ustreznem prehranskem modelu.

 

Med živili iz skupine žit je po mnenju nutricionistov pomembno uživanje mueslijev, ki je alternativa zajtrku in ima vsaj enake hranilne lastnosti kot zajtrk. 

 

Njihova glavna sestavina je ovsena kaša, ki se pridobiva z delnim kuhanjem celovitega ovsa in mletjem na večje kose. Ovseni kosmiči se lahko mešajo s pasto iz drugih žit, kot sta pšenica in rž, z naravnimi delci suhega sadja, medom, čokolado, riževimi kosmiči, naribanim kokosom, koruznimi kosmiči, mlekom v prahu, sirotko, kakavovim maslom, kakavom, riževo moko, ekstraktom suhega slada. So raznoliki in aromatizirani s hranljivimi sestavinami.

 

Učinek ovsa na zniževanje holesterola, ene najpomembnejših sestavin mueslijev, je bil znanstveno in medicinsko dokazan z raziskavami, opravljenimi v zadnjih 10 letih. Pozitivne lastnosti ovsa so tudi:
 

  • uravnavanje krvnega tlaka, metabolizma glukoze v krvi,
  • daljši občutek sitosti.
  • Poleg tega je označen kot preventivno živilo za nastanek raka debelega črevesa, saj pozitivno deluje na celice v črevesnem lumnu.

 

Oves ima na splošno visoko hranilno vrednost, topni delci ovsa pa so odgovorni za vse te pozitivne učinke na zdravje.

PORABA MUESLIJEV!

Muesliji so alternativa zajtrku kot zdrava in uravnotežena prehrana ali pa praktična izbira za malico, ki jo lahko zaužijemo zgodaj dopoldan ali pozno popoldan. Za zajtrk je treba zadovoljiti 1/5 dnevnih potreb po energiji, ki vsebuje 2000 kalorij, za kosilo in večerne obroke pa po 2/5. Poleg energije je treba zaužiti tudi zadostno količino druge hrane, da se zadovoljijo dnevne potrebe po hranilih, kot so maščobe, beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali.

Dnevni vnos teh hranilnih snovi določa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

 

Dnevne potrebe po hranljivih snoveh

Prehranski izdelki Količina Prehranski izdelki Količina
Energija 2000 Kcal Bonbon 300 g
 Maščobe skupaj 60 g Beljakovine 50 g
Nasičene maščobe 22 g Vitamin B1 1,4 g
Natrij 2,4 g C-vitamin 60 g
Ogljikovi hidrati 300 g Magnezij 300 g
Dietetična vlakna 25 g Železo 14 g

 

Eden najboljših načinov za določanje, koliko posamični obrok ali hrana prispevata k pravilni in uravnoteženi prehrani, je izračun odstotka zadovoljevanja dnevnih potreb. Ko izračunamo odstotek zadovoljevanja dnevnih potreb in primerjamo različne mueslije in klasični zajtrk, lahko ugotovimo, da so muesliji odlična izbira za zajtrk.

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne