Uravnotežena in okusna prehrana

Jejte, pijte in uživajte v vsakem dnevu.

Poleg tega, da hrana s svojimi hranilnimi vrednostmi oskrbuje naše telo z vsemi potrebnimi snovmi, privlači tudi naše brbončice in je seveda zabavna ter nas razveseljuje.

Prehranske informacije lahko odkrijete na zabaven način in razvijete svojo ustvarjalnost s pomočjo receptov in nasvetov, ki smo jih pripravili.

Enodnevni načrt prehrane

Vsak človek potrebuje energijo za preživetje. Vsakdanjo energijo pa dobivamo s hrano.

Na spodnji sliki je prehranska piramida, ki je naše vodilo za uravnoteženo prehrano. Vsaka skupina živil je predstavljena z ikonami in barvami. Priporočila glede tega, koliko (%) in v katerem času dneva zaužiti te skupine živil, lahko najdete na grafikonu delov dneva na desni strani te slike.

Ne smemo pozabiti, da je vnos tekočine tako pomemben kot hrana! Priporočena povprečna dnevna količina vode ali nesladkanega čaja/zeliščnega čaja je najmanj 1,5 litra.

Tekočina – za zdravo življenje je nujen vnos tekočine

Pijača se nahaja na dnu prehranske piramide, v njenem najširšem delu. Voda je za zdravje najpomembnejši napitek. Na dan je treba popiti najmanj 1,5 litra vode.

Poleg tega lahko uživate tudi nesladkane pijače, kot so mineralna voda, zelenjavni sok, sadni sok, sadni čaj, zeliščni čaj. Odrasla oseba ne bi smela zaužiti več kot 2–3 skodelice kave ali črnega čaja dnevno.

Sadje in zelenjava – sestavni element prehrane

Na drugi strani prehranske piramide se nahajata zelenjava in sadje. Ta hrana je bogata z vitamini, minerali in vlakninami.

Rezultati znanstvenih raziskav kažejo, da imajo te sestavine pozitivne učinke na zdravje. Vsebnost vlaknin še posebej uravnava raven holesterola v krvi, ščiti debelo črevo in zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni, kot je rak. Priporočeno je, da se vsakdanja prehrana obogati s petimi obroki zelenjave in sadja.

Preprosto jih je vključiti v prehrano. Na primer: priporočene dnevne količine je mogoče vključiti zjutraj ob uživanju različnih mueslijev s svežim sadjem, z jabolkom za malico, zelenjavo ob kosilu, surovo zelenjavo pri večerji, s solato ali zelenjavnim sokom kot napitkom.

Žita in krompir – za več energije

Kruh, pekovski izdelki, žita, testenine, riž in krompir se nahajajo na tretji ravni piramide.

Ta hrana nam daje energijo, vsebuje pa tudi različne vitamine, minerale in vlaknine. Priporoča se izbor polnozrnate pšenice in rži ali izdelkov iz polnozrnate pšenične moke z visokim deležem vlaknin.

Mleko in mlečni izdelki – 2- do 3-krat na dan

Mleko in mlečni izdelki, kamor sodijo mleko, sir, jogurt, skuta, so najboljši vir kalcija. Ta skupina je zelo pomembna za zdrave kosti in zobe.

Vsebuje visokokakovostne beljakovine in številne vitamine. Mleko in mlečni izdelki so na četrti ravni piramide.

Meso, ribe in jajca – izbira je vaša

Meso, ribe in jajca vsebujejo zelo pomembne minerale, vitamine in kakovostne beljakovine. Celo majhni deleži teh živil zadostujejo za dnevne potrebe organizma. Zato se ta skupina nahaja na četrti ravni prehranske piramide.

Tun, skuša, slanik in losos vsebujejo pomembne omega-3 maščobne kisline. Redno uživanje teh rib lahko zmanjša tveganje za srčno-žilna obolenja. Hkrati pa je morska riba tudi bogata z minerali. Mastna riba in rumenjaki vsebujejo D-vitamin.

Za uravnoteženo prehrano je dovolj, da približno trikrat na teden uživamo pusto meso ali piščanca, enkrat ali dvakrat ribe in dvakrat ali trikrat na teden jajca.

Maščobe in olja

Izberite pravo vrsto in jo uporabljajte v majhnih količinah. Ta skupina živil se nahaja blizu vrha piramide.

Maščobe so nujne za sintezo esencialnih maščobnih kislin in v maščobah topnih vitaminov (kot sta E in D), ki jih telo potrebuje. Olja imajo lastnosti, ki okrepijo okus in dajejo občutek sitosti. Vsebujejo kakovostna rastlinska olja, kot sta oljčno ali orehovo olje, dragocene nenasičene maščobne kisline in vitamin E.

Olja so pomembna iz dveh razlogov: pri zgorevanju dajejo toplotno energijo; pri zgorevanju enega grama maščobe v telesu se v povprečju sprosti 9,5 kalorije toplote, in ta vrednost je najvišja vrednost v hrani (zgolj 4,5 kalorije toplote prihaja iz zgorevanja škroba in sladke hrane).

V zvezi z vitamini so prav tako pomembne maščobe. V njih so vitamini A, B, C, zlasti v maslu, vitamin D pa v ribjem olju.

Maščobe so gradbena in energijska snov vsake celice. Najprej se uporabijo ogljikovi hidrati, maščobe pa kot vir energije. Ob prekomernem uživanju maščob se te shranijo v tkivo kot maščobne celice.
Naslednja pomembna naloga maščob je, da ustvarijo celično membrano. V celičnih membranah v različnih delih telesa so zastopane med 25 in 75 odstotki. Celični membrani zagotavljajo fluidnost in prožnost.

Slaščice in prigrizki

Slaščice in prigrizki so na vrhu piramide To so sladki in slani prigrizki, kot so pecivo, piškoti, bonboni, čips in sladoled. Ta živila niso potrebna za osnovno prehrano. Vendar jih je zaradi njihovega prijetnega okusa še vedno mogoče nadzorovano uživati.

Kliknite in raziščite, kako pripraviti zdrav smuti.

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne