Sestavine za 10 kosov (Ø 20 cm)

Za biskvit:


½ šopek citronskega timijana
2 bio limoni
300 g masla, mehkega
1 čajna žlička Dr. Oetker citronske kisline (5 g)
5 jajc (vel. M)
300 g sladkorja
1 ½ čajne žličke Dr. Oetker Bourbon vanilin sladkorja (8 g)
60 g sončničnega olja
350 g moke tipa 405
24 g Dr. Oetker Original Backin pecilnega praška
Sol

Za masleno kremo:


200 g sladkorja
4 beljaki (vel. M)
Sol
350 g masla, mehkega
1 Dr. Oetker vanilijev strok
1 bio limona
1 čajna žlička Dr. Oetker citronske kisline (5 g)
175 g limonine marmelade

Za sirup:


100 ml vode
100 g sladkorja
½ šopek citronskega timijana
½ čajne žličke Dr. Oetker citronske kisline (2,5 g)
Sol

Za mah:


4 jajca (vel. M)
52 g sladkorja v prahu
120 g medu
100 g moke tipa 405
20 g Dr. Oetker Original Backin pecilnega praška
½ čajne žličke Dr. Oetker rjave barve za kolače
15 g (1 ½ tubice po 10 g) Dr. Oetker zelene barve za kolače

Pripomočki:

Pečica, nož, deska za rezanje, strgalo, sokovnik, kuhinjska tehtnica, ročni mešalnik in metlici za stepanje, sklede, model za peko (2 x Ø 20 cm), papir za peko, sito, strgalo za testo, štedilnik, kuhinjska rešetka, lonci, metlica za stepanje, tortni krožnik

Priprava

1

Pečico predhodno segrejte (zgornji/spodnji grelec: 175 °C). Za biskvit operite limonin timijan, ga osušite, osmukajte liste s pecljev in grobo sesekljajte. Limone operite pod vročo vodo, jih obrišite, naribajte lupino in iztisnite sok.

2

Nato dajte maslo in sladkor v veliko posodo za mešanje ter z ročnim mešalnikom (metlici za stepanje) mešajte na najvišji stopnji, da postane rahlo kremasto. Postopoma dodajajte citronsko kislino, jajca, vanilin sladkor, limonin timijan, limonino lupinico, limonin sok ter olje in mešajte še pribl. 3 minute.

3

Moko in pecilni prašek zmešajte, presejte in z ročnim mešalnikom (metlici za stepanje) na hitro vmešajte v masleno zmes.

4

2 modela za peko (po Ø 20 cm) obložite s papirjem za peko. Zmes prepolovite in jo enakomerno vlijte v modela. Pecite na sredini pečice približno 40 minut do zlato rjave barve. Vzemite ju iz pečice, obrnite na glavo in ohladite na kuhinjski rešetki.

5

Medtem za masleno kremo z metlico v kovinski ali stekleni posodi zmešajte beljak, sladkor in sol. Z mešanjem nad toplo vodno kopeljo zmes segrejte na približno 65 °C, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

6

Beljak z ročnim mešalnikom (metlici za stepanje) mešajte na najvišji stopnji pribl. 7 minut, da postane gosto kremast. V mlačen beljakov sneg postopoma dodajte maslo in še naprej stepajte, dokler ne nastane enakomerna krema.

7

Vanilijev strok razpolovite po dolžini in postrgajte seme. Limone operite pod vročo vodo, jih obrišite, naribajte lupino in iztisnite sok.

8

Seme vanilije, citronsko kislino, limonino lupinico in limonin sok z ročnim mešalnikom (metlici za stepanje) vmešajte v masleno kremo ter odstavite.

9

Za sirup operite limonin timijan in ga osušite. V majhnem loncu na najvišji stopnji med občasnim mešanjem zavrite vodo, sladkor, limonin timijan, ostrgan strok vanilije, citronsko kislino in sol. pribl. kuhajte 3 minute.

10

Dna torte dajte iz modelov, ju po potrebi poravnajte, odstranite papir za peko in vodoravno prerežite, da dobite 4 podstavke. (Če se odločite, da boste imeli zajčka, ki koplje luknjo, kot okrasitev, si prihranite eno tortno dno in uporabite samo tri.) Eno dno dajte na tortni krožnik. Iz sirupa odstranite limonin timijan in vaniljev strok. Limonino marmelado in sirup razdelite na 4 dele. Masleno kremo razdelite na 5 porcij, 1 del prihranite za okrasitev. Zdaj dajte izmenjaje na vsako dno ¼ sirupa, ga premažite z enim delom limonine marmelade in na koncu po vrhu enakomerno razporedite masleno kremo. Ponovite postopek za drugo, tretje in četrto dno: Na vrh položite dno, namočite ga s sirupom, gladko premažite z limonino marmelado in na koncu po vrhu namažite masleno kremo. Ko končate, torto za pribl. 20 minut postavite v hladilnik.

11

Za mah ločite jajca. V posodi z ročnim mešalnikom (metlici za stepanje) stepite rumenjake z medom, da dobite rahlo kremasto barvo. V posodi z ročnim mešalnikom (metlici za stepanje) stepite beljak, sol in sladkor v prahu. Rumenjake previdno umešajte pod trd sneg beljaka. Moko in pecilni prašek zmešajte, presejte in z ročnim mešalnikom previdno vmešajte v jajčno zmes. Maso obarvajte zeleno. Rjavo barvo za živila vmešajte le toliko, da nastane vzorec marmorja.

12

Zmes vlijte v štiri posode, ki so primerne za mikrovalovno pečico, in pecite 1 ½ minute pri 800 W v mikrovalovni pečici. Pustite, da se mah ohladi, in ga natrgajte na različno velike koščke.

13

Rob torte premažite z masleno kremo, ki ste jo prihranili (za zajčka, ki koplje luknjo, ponovno prihranite približno 50 g maslene kreme), in z vseh strani pokrijte z mahom.

 

 

Nasveti:

Če nimate termometra, si med prste vtrite nekaj mase iz beljakov. Če sladkorja ne tipate več, je masa pripravljena za nadaljnjo obdelavo. Ostanke jajčnih rumenjakov lahko zamrznete za največ 3 tedne in jih uporabite za druge recepte, kot so makroni iz jajčnih rumenjakov ali jajčni punč. Če ima mikrovalovna pečica 1000 W, mah pecite samo 1 minuto.

Ideje za okrasitev - Čokoladno gnezdo z jajci

Za gnezdo:

80 g Dr. Oetker preliva iz temne čokolade
30 g tankih steklenih rezancev (npr. vermicelli)
Čokoladna velikonočna jajca

Pripomočki:

Kozarec (Ø pribl. 6,5 cm, vsaj 4 cm visok), folija za živila, kuhinjska tehtnica, nož, deska za rezanje, majhna skleda, lonec, štedilnik, škarje, lopatka za testo

Priprava

1

Kozarec obrnite in zavijte v folijo. Postavite ga v zamrzovalnik. Kuverturo drobno sesekljajte in 2/3 stopite v posodi nad toplo vodo pri srednji temperaturi. Odstranite s štedilnika in vmešajte preostanek kuverture, dokler se ne stopi.

2

Steklene rezance zlomite na približno 2 cm dolge kose in jih z lopatico za testo previdno zložite pod kuverturo.

3

Okrog kozarca z rokami ali vilicami položite steklene rezance in pustite, da se kuvertura strdi v hladilniku.

4

Gnezdo previdno odstranite iz folije, ga položite na mahovo torto in napolnite z velikonočnimi jajci.

Ideje za okrasitev -Zajček, ki koplje luknjo

Za zajčka:

50 g Dr. Oetker bele kuverture
1 dno iz limoninega timijana
1 zvrhana žlica maslene kreme (pribl. 50 g)
90 g marcipanove surove mase
2 žlici sladkorja v prahu
Nekaj Dr. Oetker rožnate barve za živila

Pripomočki:

Kuhinjska tehtnica, nož, deska za rezanje, posoda, lonec, štedilnik, lopatka za testo, vrečka za okraševanje, papir za peko, polkrožna posoda (Ø 10,5 cm; prostornina 220 ml), folija za živila, škarje, valjar

Priprava

1

Za zajčkova ušesa kuverturo drobno sesekljajte in 2/3 stopite v posodi nad toplo vodo pri srednji temperaturi. Odstavite s štedilnika in preostanek kuverture vmešajte z lopatko za testo, dokler se ne stopi.

2

Kuverturo dajte v vrečko za okraševanje in na papir za peko nabrizgajte dve zajčji ušesi. Pustite, da se kuvertura strdi.

3

Fino zdrobite dno za limonino torto, ki ste ga prihranili, in z žlico zamesite masleno kremo (50 g), ki ste jo prav tako prihranili. Polkrožno posodo (Ø 10,5 cm; prostornina 220 ml) obložite s folijo za živila. Dodajte mešanico za torte, jo zgladite in za pribl. 30 minut postavite v hladilnik.

4

Za zajčje telo in tačke z rokami zgnetite marcipan in sladkor v prahu. Odrežite 35 g marcipana, od tega 5 g obarvajte z nekaj rdeče barve za živila in zvijte v 8 majhnih in 2 nekoliko večji kroglici za podplate. Preostanek razdelite na tri dele. 10 g za rep oblikujte v kroglo in večkrat zarežite s škarjami. Nato znova z rokami na hitro oblikujte neenakomerno kroglo. Preostalih 20 g ročno oblikujte v dve tački. Dajte na stran. Preostanek marcipana (55 g) razvaljajte na s sladkorjem v prahu posuti delovni površini na 2 mm debelo. Torto vzemite iz modela, odstranite folijo in pokrijte z marcipanom v obliki kupole. Postavite na sredino torte.

5

Kupolo marcipana navlažite z malo vode in nanjo pritisnite čokoladna ušesa. Zajčji rep z malo vode prilepite na sredino marcipanove kupole. Na sredino vsake tačke prilepite večjo rožnato kroglico. Nad vsako prilepite štiri majhne kroglice. Tačke prilepite na telo.

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne