Vprašanja in odgovori

Če odgovora na vaše vprašanje ni, nam pišite.

Vprašanja in odgovori v zvezi s kuhanjem, pečenjem in vkuhavanjem

Pecilni prašek se je obarval roza. Ali ga lahko še uporabim?

Poleg tega da moramo pecilni prašek vedno hraniti na hladnem in suhem mestu, ga moramo hraniti tudi ločeno od močno dišečih začimb, kot so vaniljeve palčke, cimet ali vaniljev sladkor. Sicer se lahko zgodi, kot v vašem primeru, da se obarva rahlo rjavkasto rdeče. Z zdravstvenega stališča je ta sprememba neoporečna, kaže pa na starejši datum vrečke, ker obarvanost nastopi sčasoma.

Kaj pomeni pojem modificirani škrob?

Modificirani škrobi so škrobi, ki so bili spremenjeni s fizikalnimi, kemičnimi ali encimskimi postopki, da bi tako dosegli določene lastnosti (npr. boljšo sposobnost nabrekljivosti). Za izhodiščni izdelek so primerni vsi škrobi, kot so pšenica, koruza, krompir in tapioka. V seznamu sestavin je »modificirani škrob« lahko deklariran. Izjema je modificirani pšenični škrob, ker gre za alergen, ki mora biti označen, zato mora biti tudi naveden v seznamu sestavin.

Katero želatino uporablja Dr. Oetker?

Želatina je živalsko želirno sredstvo, ki ga pridobivajo iz kosti ali kože goveda, svinj, perutnine ali rib. Dr. Oetker uporablja tako svinjsko kot tudi govejo želatino. Želatina je živalsko želirno sredstvo, ki ga pridobivajo iz kosti ali kože goveda, svinj, perutnine ali rib. Dr. Oetker uporablja tako svinjsko kot tudi govejo želatino.

Ali rumova aroma vsebuje alkohol?

Naša rumova aroma vsebuje etilni alkohol (10%), naravne in sintetične aromatične snovi ter izvlečke arom (ki imajo okus ruma), topili voda in propilenglikol.

Zakaj je izdelkom za vlaganje dodana maščoba?

Maščoba preprečuje nastajanje pene. Preprečuje, da pri pripravi džemov oz. želejev sadna masa preveč vre ali da nastane pena. 
Uporaba maščob/olj pri kuhanju džemov je že dolgo preizkušena in se je izkazala tudi v zasebnih gospodinjstvih, zato želirnim sredstvom in želirnemu sladkorju dodamo majhno količino rastlinske maščobe. Vsebnost maščobe je precej manjša od enega odstotka in v končnem džemu ali želeju prehransko in fiziološko nima pomena.

Kaj se skriva v E471 in E472 a do f?

E471 so mono- in digliceridi jedilnih maščobnih kislin. E472 a do f označuje mono- in digliceride jedilnih maščobnih kislin, ki jih z užitnimi kislinami, kot je ocetna, mlečna ali citronska, spremenimo v estre. 
Mono- in digliceridi so v majhnih količinah prisotni v naravnih maščobah in oljih, nastajajo pri prebavljanju maščob in jih sintetično proizvajajo iz glicerina in maščobne kisline.  
Pod oznako E471/E472 so mono- in digliceridi dovoljeni kot emulgator, sredstvo za penjenje in sredstvo za obdelavo moke. Glede na uporabljene maščobne kisline nastanejo spojine različnih okusov in različne konsistence (tekoče do voskaste).
Mono- in digliceridi so lahko rastlinskega ali živalskega izvora. V Dr. Oetkerjevih izdelkih se uporabljajo izključno mono- in digliceridi rastlinskega izvora.

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne