
Rozine preberemo, stresemo v posodico, prelijemo z mešanico ruma in vode ter pustimo, da se namakajo. V drugo posodico nadrobimo kvas in ga zmešamo z mlačnim mlekom, moko in sladkorjem. Pustimo stati na toplem mestu približno 10 minut, da kvasec malo vzhaja.
V kozici segrejemo mleko in maslo. Ko se maslo stopi, kozico odstavimo in počakamo, da se zmes ohladi do mlačnega. Primešamo sladkor, limonino lupinico, rum in rumenjake. V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Po moki okoli jamice potrosimo sol, v jamico pa vlijemo vzhajani kvasec. Prilijemo rumenjakovo zmes in sestavine zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pokrijemo s krpo, in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 60 minut oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji.
Pripravimo nadev. V skledi zmešamo mlete orehe, smetano, vaniljev sladkor, navaden sladkor. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga v dveh ali treh obrokih nežno in počasi vmešamo v orehovo zmes.
Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo približno 1 cm debelo. Enakomerno ga premažemo z orehovim nadevom, pri čemer ob robovih pustimo za en ali dva prsta roba. Po spodnji polovici testa potrosimo namočene rozine, nato pa testo s pomočjo prta zvijemo v svaljek. Zvijati začnemo na spodnjem delu, pri čemer vsak zavoj rahlo zategnemo, tako da testo nekoliko potegnemo k sebi. S tem preprečimo, da v potici med peko nastanejo mehurji.
Model za potico dobro namastimo in potrosimo z ostro moko. Vanj previdno položimo pripravljen svaljek, ga nekajkrat prebodemo s tanko pletilko ali z daljšimi vilicami in pokritega pustimo vzhajati 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Potico pred peko po vrhu premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca. V ogreti pečici jo na srednjem vodilu pečemo 50 do 60 minut. Če se nam zdi potrebno, jo proti koncu peke pokrijemo s kosom alu folije in tako preprečimo, da bi se na vrhu preveč zapekla. Pečeno potico 10 do 20 minut hladimo v modelu, nato pa jo zvrnemo na rešetko in povsem ohladimo. Ohlajeno serviramo na lep krožnik ali pladenj, potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Kolači

Kolači