
V lonec vlijemo vino, dodamo sladkor, vanilijo, cimet in ščep soli. Počasi segrevamo, da se sladkor stopi, vendar ne zavremo. Temperatura naj ostane pod približno 80 °C.
Ko je vino vroče dodamo na koščke narezano temno čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada popolnoma stopi in se ustvari gladka, svilnata zmes.
Dodamo vodko in ponovno premešamo.
Zmes precedimo skozi gosto sito ali gazo, da odstranimo vse morebitne delce čokolade – to poskrbi, da bo čokoladno vino v steklenici popolnoma gladko in obstojno.
Še vroče (okoli 70–75 °C) nalijemo v sterilizirane steklenice, dobro zapremo in ohladimo.
V hladilniku se hrani 3–4 tedne. Po odprtju pa priporočam, da ga porabimo v roku nekaj dni.
Čokoladno vino je odlično hladno kot liker, lahko pa ga nežno segrejemo in ponudimo kot božično vročo čokolado za odrasle. Čudovito tudi kot darilo v lepi steklenički.