Flag

Kvašeni cmoki

9 kosov
45
Recipe Tips
Cmoki niso primerni za shranjevanje. Vedno jih postrezite sveže.
Cmoke lahko servirate tudi z vanilijevim prelivom, jabolčno čežano ali jabolčnim kompotom.
Kuhanje v kuhinjski krpi: Testo oblikujte v hlebček in ga zavijte v kuhinjsko krpo. Hlebček kuhajte nad soparo pribl. 1 uro. Ko je pripravljen, ga s sukancem razdelite na kose in jih položite v posodo. Med vsako plast potresite cimetov ali makov sladkor. Na koncu jih prelijte s 1/2 l tople vanilijeve omake in še tople postrezite.
Picture -
Picture -
Sledite nam
Sledite družbi Dr. Oetker v družabnih medijih
Picture - Hero image
Kvašeno testo
500 ggladke moke
1 zavitekDr. Oetker Kvasa
50 gsladkorja
0,5 čajnih žličkisoli
1jajce (velikost M)
250 mlmleka
80 gmasla (stopljenega)
Za kuhanje
100 gsladkorja
100 gmasla
125 mlmleka
Za serviranje
malovročega masla
malocimetovega sladkorja
malomletega maka
1

Kvašeno testo

Moko vsujte v posodo ter jo dobro zmešajte s kvasom. Preostale sestavine dodajajte po vrstnem redu in jih z ročnim mešalnikom (metlici za gnetenje) mešajte, da nastane gladko testo. Pokrito testo pustite vzhajati na toplem, dokler ne postane dvakrat večje.
 
Vzhajano testo na pomokani površini pregnetite (pritiskajte ga z leve in desne proti sredini) ter ga oblikujte v zvitek (pribl. 7 cm Ø). Zvitek narežite na 9 enako velikih kosov, oblikujte jih v krogle in v pokriti posodi pustite vzhajati.

2

Za kuhanje

Zmešajte sladkor z maslom in mlekom ter zmes zlijte v ponev s pokrovom in visokim robom. Vanjo položite pripravljene krogle, pokrijte jih s pokrovom in na srednjem oz. nizkem ognju kuhajte 30 minut (da malo brbotajo), dokler se tekočina delno ne vpije.
 
Pozor! Ne odstranjujte pokrova, saj lahko cmoki razpadejo!

3

Za serviranje

Cmoke servirajte z vročim maslom, cimetovim sladkorjem ali mletim makom.
 

  • Cmoki niso primerni za shranjevanje. Vedno jih postrezite sveže.
    Cmoke lahko servirate tudi z vanilijevim prelivom, jabolčno čežano ali jabolčnim kompotom.
    Kuhanje v kuhinjski krpi: Testo oblikujte v hlebček in ga zavijte v kuhinjsko krpo. Hlebček kuhajte nad soparo pribl. 1 uro. Ko je pripravljen, ga s sukancem razdelite na kose in jih položite v posodo. Med vsako plast potresite cimetov ali makov sladkor. Na koncu jih prelijte s 1/2 l tople vanilijeve omake in še tople postrezite.