Flag

Velikonočna pletenica iz petih svaljkov

pribl. 20 kosov
40
Klasična pletenica iz petih svaljkov z navodili v slikah, zelo okusna, z dodanimi koščki čokolade – za velikonočni zajtrk ali za vsak dan
Recipe Tips
Velikonočno pletenico lahko tudi zamrznete.
Picture -
Picture -
Sledite nam
Sledite družbi Dr. Oetker v družabnih medijih
Picture - Hero image
Kvašeno testo
200 mlmleka
80 gmasla ali margarine
500 gpšenične moke
1 zavitekDr. Oetker Kvasa
80 gsladkorja
1 zavitekDr. Oetker Vanilin sladkorja
1 ščepecsoli
1jajce (velikosti M)
1beljak (velikosti M)
1 zavitekDr. Oetker Čokoladih kapljic
Za premaz
1 žličkamleka
1rumenjak (velikosti M)
Picture - Dr. Oetker Čokoladih kapljic
1

Priprava

V lončku segrejte mleko, nato v njem raztopite maslo ali margarino.

2

Kvašeno testo

V posodi dobro zmešajte moko in kvas. Nato dodajte vse ostale sestavine razen čokoladnih kapljic. Vse skupaj z mešalnikom (s spiralami) zgnetite v gladko testo. Mešajte skupaj 5 minut, najprej pri najmanjši, nato pa pri največji hitrosti. Testo pokrijte in ga pustite na toplem vzhajati tako dolgo, da se vidno poveča.

3
Picture - Velikonočna pletenica slika 1

Testo na rahlo pomokani delovni površini še enkrat na kratko pregnetite in dodajte čokoladne kapljice (1 žlico shranite za posip). Testo razdelite na 5 enakih delov (najboljše jih je stehtati, vsak naj ima približno 200 g) in vsak kos oblikujte v svaljek, dolg približno 40 cm (slika 1).

4
Picture - Velikonočna pletenica slika 2

Pet svaljkov na zgornjem koncu trdno stisnite skupaj in jih spletite v kito. Najprej položite desni zunanji svaljek med prvega in drugega na levi strani (slika 2).

5
Picture - Velikonočna pletenica slika 3

Nato zunanji levi svaljek položite na sredino (slika 3).

6
Picture - Velikonočna pletenica slika 4

Zdaj drugi svaljek z leve strani položite čez srednji svaljek (slika 4).

7
Picture - Velikonočna pletenica slika 5

Ponovite korake (slika 5).

8
Picture - Velikonočna pletenica slika 6

Ko končate, vse konce dobro stisnite. Pletenico rahlo nagnite na levo. Pletenico s papirjem za peko povlecite na pekač in pustite vzhajati na toplem, približno 20–30 minut (dokler se testo vidno ne poveča). Segrejte pečico.

: 180 °C

: 160 °C

9

Razžvrkljajte rumenjak z mlekom, premažite pletenico in po njej posujte preostale čokoladne kapljice. Specite.

: spodnja rešetka

Čas peke: pribl. 30 Minute


Pletenico skupaj s papirjem za peko prestavite na mrežo (pozor: čokoladne kapljice so vroče!) in pustite, da se ohladi.

  • Velikonočno pletenico lahko tudi zamrznete.