
Orehe za nadev na kratko popražite v ponvi brez maščobe, da zadišijo, nato jih pustite, da se ohladijo.
Pekač obložite s papirjem za peko in pripravite okvir za stollen.
Pečico segrejte na:
- zgornje/spodnje gretje: 180 °
- ventilacija: 160 °C
Jabolko olupite, odstranite pečke in naribajte. V skledi zmešajte naribano jabolko, sesekljane in mlete orehe, sladkor, arome, jajce in beljak.
Če je zmes pregosta, dodajte malo mleka (1–2 žlici).
V posodi zmešajte moko in pecilni prašek. Dodajte preostale sestavine in z mešalnikom (s kavlji za testo) zamesite gladko testo – najprej pri nizki, nato pri najvišji hitrosti.
Oblikujte valj in ga razvaljajte na rahlo pomokani površini v kvadrat velikosti približno 35 x 35 cm.
Testo premažite s pripravljenim nadevom, pri tem pustite približno 1,5 cm praznega roba.
Testo rahlo zvijte v rolo, nato s prsti oblikujte plitvo vdolbino po dolžini.
Eno polovico testa rahlo prepognite čez drugo, da dobite klasično obliko orehove potice, nato z rokami oblikujte lep zaobljen rob.
Potico položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jo postavite v pripravljen okvir.
Premažite z razžvrkljanim rumenjakom in okrasite s polovičkami orehov.
Čas peke: približno 60 minut
Marelično marmelado pretlačite skozi cedilo in skupaj z vodo na kratko pokuhajte ob mešanju.
Takoj po peki vročo potico premažite s pripravljenim mareličnim premazom.
Pustite, da se popolnoma ohladi na rešetki za pecivo.

Kolači

Kolači

Kolači