Velikonočna pletenica iz petih svaljkov

(0)
5 2 5
Ocena recepta Hvala za vašo oceno!
    (ni zame)
    (dobro)
    (okusno)
    (zelo dobro)
    (odlično)

Klasična pletenica iz petih svaljkov z navodili v slikah, zelo okusna, z dodanimi koščki čokolade – za velikonočni zajtrk ali za vsak dan

pribl. 20 kosov

Potrebno malo iskustva 40 minut

Sestavine

Sestavine

za recept Velikonočna pletenica iz petih svaljkov

Kvašeno testo:

200 ml mleka
80 g masla ali margarine
500 g pšenične moke
1 zavitek Dr. Oetker Kvasa
80 g sladkorja
1 zavitek Dr. Oetker Vanilin sladkorja
1 ščepec soli
1 jajce (velikosti M)
1 beljak (velikosti M)
1 zavitek Dr. Oetker Čokoladih kapljic

Za premaz:

1 žlica mleka
1 rumenjak (velikosti M)

preparation

Priprava

1

Priprava

V lončku segrejte mleko, nato v njem raztopite maslo ali margarino.


2

Kvašeno testo

V posodi dobro zmešajte moko in kvas. Nato dodajte vse ostale sestavine razen čokoladnih kapljic. Vse skupaj z mešalnikom (s spiralami) zgnetite v gladko testo. Mešajte skupaj 5 minut, najprej pri najmanjši, nato pa pri največji hitrosti. Testo pokrijte in ga pustite na toplem vzhajati tako dolgo, da se vidno poveča.


3

Testo na rahlo pomokani delovni površini še enkrat na kratko pregnetite in dodajte čokoladne kapljice (1 žlico shranite za posip). Testo razdelite na 5 enakih delov (najboljše jih je stehtati, vsak naj ima približno 200 g) in vsak kos oblikujte v svaljek, dolg približno 40 cm (slika 1).


4

Pet svaljkov na zgornjem koncu trdno stisnite skupaj in jih spletite v kito. Najprej položite desni zunanji svaljek med prvega in drugega na levi strani (slika 2).


5

Nato zunanji levi svaljek položite na sredino (slika 3).


6

Zdaj drugi svaljek z leve strani položite čez srednji svaljek (slika 4).


7

Ponovite korake (slika 5).


8

Ko končate, vse konce dobro stisnite. Pletenico rahlo nagnite na levo. Pletenico s papirjem za peko povlecite na pekač in pustite vzhajati na toplem, približno 20–30 minut (dokler se testo vidno ne poveča). Segrejte pečico.

Električna pečica 180 °C

Pečica na vroči zrak 160 °C


9

Razžvrkljajte rumenjak z mlekom, premažite pletenico in po njej posujte preostale čokoladne kapljice. Specite.

Položaj pečice spodnja rešetka

Čas peke: pribl. 30 Minute

Pletenico skupaj s papirjem za peko prestavite na mrežo (pozor: čokoladne kapljice so vroče!) in pustite, da se ohladi.

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne