Mali vodnik o sadju

Za vkuhavanje džemov, marmelad in želejev uporabite izključno zrelo in zdravo sadje. Prezrelo ali poškodovano sadje ni primerno. Prav tako lahko zrelo domače sadje oberete in zamrznete (npr. rabarbaro ali jagode) ter ga pozneje uporabite z drugim sadjem. Zamrznjeno sadje najprej stehtajte in šele nato odmrznite. Uporabite tudi sok, ki ga sadje izpusti med odmrzovanjem. 

Jabolka in hruške – koščičasti par

Jabolka so zaradi številnih sort in velikega števila držav dobaviteljic na voljo vse leto. Domače sadje prihaja na naše tržnice od oktobra do marca. Domače hruške lahko kupite od septembra do januarja. Jabolka in hruške se odlično ujemajo v džemih. Jabolka lahko kombinirate s kivijem in slivami ali iz njihovega soka naredite žele.  

Marelice – mehka kožica, trda sredica

Če vaše marelice niso zelo sočne, jim lahko v džemu dodate malo penine, vina ali belega grozdnega soka. Marelice se lepo ujemajo z jagodami in mandlji. 

   

Jagode – rdeča barva poletja

Tega občutljivega sadja ne umivajte pod tekočo vodo. Če se nežni plodovi poškodujejo, zelo hitro izgubijo aromo in sok. Jagode vsebujejo beljakovine, zato se med kuhanjem naredi naravna pena. Ko so jagode skuhane, peno odstranite, sicer se zaradi ujetih mehurčkov zraka lahko zgodi, da bosta trpela videz in rok trajanja džema. Če so jagode zelo zrele, lahko okus in vsebnost kisline zaokrožite z dodajanjem enega zavitka Dr. Oetker Citronske kisline. Jagode se odlično ujemajo z rabarbaro, ribezom, višnjami ali marelicami.   

Borovnice – pravi modri zaklad

Gozdne in vzgojene borovnice sta zelo različni sorti. Črno modre in aromatične gozdne borovnice so zelo občutljive, zato jih morate takoj predelati. Vzgojene borovnice so večje od gozdnih, njihov okus je blažji, meso pa svetle barve. Lahko jih 1–2 dni hranite v hladilniku. Ker vzgojene borovnice izpustijo zelo malo soka, iz enega dela sadja pred predelavo v džem naredite pire. Okus obogatite z zavitkom Dr. Oetker Citronske kisline, saj borovnice ne vsebujejo veliko kisline. Borovnice so posebej okusne v kombinaciji z jabolki ali malinami. 

Maline in robide – nežna skušnjava

Obe vrsti sta zelo občutljivi na pritisk in sadeži zelo hitro postanejo plesnivi. Maline in robite samo previdno preberite, ni jih potrebno oprati. Nežni sadeži se hitro poškodujejo in izgubijo aromo ter sok. Kupljeni sadeži dobre kakovosti ne bodo imeli soka na dnu posodice. Maline se odlično ujamejo z drugimi gozdnimi sadeži, marelicami, nektarinami ali breskvami. Robide se ujamejo s češnjami in jabolki. 

 

Bezeg – sijoč in krepak

Junija na bezgovih grmih cvetijo belo rumeni bezgovi cvetovi, ki rastejo v sladkem in aromatičnem socvetju. Iz cvetov lahko pripravimo bezgov sirup, ki ga uporabimo za izboljšanje jedi in pijač (npr. penine). Za bezgov žele je treba najprej pripraviti osnovo iz bezgovih cvetov. Zrele bezgove jagode pobiramo od septembra do novembra. Zelo hitro se pokvarijo, zaradi njihove trde kožice pa je iz njih najbolje pripraviti sok ali žele.

Ribez – grozdi sadnega užitka

Najbolj znani sorti sta črni in rdeči ribez, poznamo pa tudi beli ribez. Predvsem črni ribez vsebuje veliko vitamina C. Uvrščamo ga med sadje, bogato s kislino. Ribez lahko tudi zamrznemo. Grozde ribeza umijte, pustite, da se odcedijo, nato jagode z grozda odstranite z vilico. Z ribezom se lepo ujamejo vse druge vrste jagodičevja in češnje.

Češnje in višnje – sladko-kisli užitek

Oberite samo zrele češnje, saj naknadno ne dozorijo. Za dobro mazavost in sposobnost želiranja džema iz polovice stehtanega sadja naredite sadni pire. Češnje lahko kombinirate s slivami, jagodičevjem in breskvami. 

Breskve in nektarine – sladko zlato v kozarcu

Zaradi kožice breskev in nektarin je džem nekoliko rjavkaste barve. Svetel džem boste dobili, če sadeže olupite. Če za džem uporabite breskve, jih morate na hitro blanširati in olupiti, saj je kožica čvrsta ter se med kuhanjem loči od mesa sadja. Breskve in nektarine se dobro ujamejo z jagodičevjem ter marelicami.  

Slive – rumene, rdeče ali modre

Ker se kožica ne razkuha, je potrebno slivam odstraniti koščice in jih narezati na koščke. Slive se dobro ujamejo z jabolki, jagodičevjem, božičnimi začimbami in aromami.

Kutine – skoraj pozabljena dobrota

Kutine se tako kot jabolka uvrščajo med pečkato sadje in jih je mogoče kupiti od septembra do novembra. Iz tega zelo trdega sadja po navadi pripravimo sok ali žele. Okus čistega kutinovega želeja spominja na med. Odlično jih lahko kombiniramo z jabolčnim sokom ali s hruškami. 

Rabarbara – steblo s stilom

Rabarbaro lahko zavijete v vlažno krpo in bo v hladilniku na polici za sadje ohranila svežino še nekaj dni. Surovo rabarbaro, ki ste jo narezali na koščke, lahko v zamrzovalniku hranite do enega leta. Rabarbaro kombinirajte z jagodami ali jabolki.

Rumene slive in ringlo – okroglo in sladko

Rumene slive in ringlo so podvrsta sliv, iz katerih lahko samostojno ali v kombinaciji z agrumi ali višnjami pripravimo džem.

Agrumi – kislo veselje

Med agrume uvrščamo pomaranče, mandarine, grenivko, limono, limeto in kumkvat. Za marmelado lahko uporabimo iztisnjeni sok in meso. 

Soglasje glede sledenja

Veseli bomo, če dovolite, da mi in naši partnerji uporabljamo piškotke in podobne tehnologije z namenom, da bi razumeli, kako uporabljate našo spletno mesto. To nam omogoča, da bolje razumemo vedenje uporabnikov in ustrezno prilagodimo naše spletno mesto. Poleg tega bi skupaj z našimi partnerji radi uporabili te podatke za namene prilagajanja ponudb na njihovih platformah. Če se s tem strinjate, kliknite »Strinjam se«. Za podrobnejše informacije glejte našo politiko zasebnosti. V zvezi s tem si lahko tudi kadar koli premislite.

Potrebne lastnosti

Te piškotke in podobne tehnologije potrebujemo za namene omogočanja osnovnih funkcij našega spletnega mesta. Sem spada na primer shranjevanje teh nastavitev. To je nujno potrebno, zato tega ne morete izklopiti.

Vedno aktivno
Analitika in personalizacija

Poleg tega bi radi izvedeli več o tem, kako uporabljate naše spletno mesto, da bi ga lahko bolje optimizirali za vas in druge uporabnike. V ta namen uporabljamo piškotke in podobne tehnologije, ki beležijo vedenje uporabnikov in nam tako pomagajo izboljšati naše ponudbe, ki vam jih nudimo.

Da

ne

(Ponovno) trženje / izmenjava podatkov s tretjimi osebami

Zato da lahko naše marketinške kampanje prilagodimo vašim potrebam, zbiramo podatke o tem, kako pridete na naše spletno mesto in kako ravnate z našimi oglasi. To nam pomaga, da izboljšamo ne samo naše oglase, temveč tudi naše vsebine, ki vam jih nudimo. Naši oglaševalski partnerji te podatke uporabljajo tudi za svoje namene, npr. za to, da prilagodijo vaš uporabniški račun oziroma profil na svoji platformi.

Da

ne