
V posodo damo moko, ob strani sol, v sredini v jamico razdrobljen kvas, žličko sladkorja in cca 1 dcl toplega mleka, počakamo da začne kvas delovati. Medtem z ročnim mešalnikom zmiksamo preostalo mleko, jajce, rumenjake, sladkor, olje, limonino lupino in rum. To počasi zlijemo k moki in začnem z robotom mešati ali ročno umesimo cca 10 minut. Od testa odrežemo tretjino za okraske, ostalo testo oblikujemo v hlebček in postavimo v ognjevarno posodo. Med vzhajanjem testa naredimo okraske (ptičke, kitke, križ, letnico....) jih premažemo z vodo in postavimo na vrh testa, ki smo ga sploščili, da je postalo ravno. Segrejemo pečico na 160 stopinj, poprtnik premažemo z mešanico mleka in rumenjaka in pečemo cca eno uro. Če kruh prehitro temni, pokrijemo s peki papirjem, najbolj od začetka, pa na koncu odkrijemo, da postane lepo ne preveč zapečen.

Kruh

Kruh

Kruh