1. V posodo vlij mlačno vodo ter dodaj sladkor in nadrobljen kvas. Premešaj in pusti na toplem 10–15 minut, da se na vrhu naredi pena. Tako veš, da je kvas aktiven.
2. V večjo posodo stresi moko in sol ter prilij kvasec in olje.
3. Sestavine pomešaj in gneti 10–15 minut, da dobiš gladko in prožno testo, ki se ne oprijemlje posode. Najlažje bo, če to delo prepustiš kuhinjskemu robotu.
4. Posodo pokrij s kuhinjsko krpo in pusti testo vzhajati na toplem približno 1 uro, oziroma dokler se njegova prostornina ne podvoji.
1. Delovno površino narahlo pomokaj in nanjo zvrni vzhajano testo.
2. Nežno ga pregneti, da iztisneš zrak, nato pa ga oblikuj v okrogel hlebček.
3. Hlebček prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko.
4. Pokrij ga s krpo in pusti vzhajati še 30–45 minut.
1. Medtem, ko hlebček drugič vzhaja, v pečico postavi litoželezen lonec s pokrovom in segrej pečico na 250 °C.
2. Vzhajan hlebček posuj s presejano moko.
3. Rožice po površini narediš tako, da z mokrim prstom zarišeš v površino krogec, v krogu razporediš ovsene kosmiče, na sredino pa zalepiš makova semena.
4. Po vrhu hlebčka z britvico ali zelo ostrim nožem zareži križ.
5. Hlebec s, peki papirjem, prenesi v lonec in ga pokrij.
6. Peci 20 minut pokritega pri 250 ºC.
7. Lonec odkrij, temperaturo pa zmanjšaj na 200 ºC ter peci še 5–10 minut, da se lepo zapeče.
8. Pečen hlebček takoj prenesi na mrežico in ga pusti, da se popolnoma ohladi. Šele nato ga razrežeš.
Kruh
Kruh
Kruh