Marelice operemo in razkoščičimo. V večjo posodo vlijemo vodo in dodamo marelice.
Vsebino zavremo, nato pa na nizkem do srednjem ognju kuhamo 1 uro in pol. Medtem po vrhu pobiramo peno in občasno pomešamo.
Sladkor in gelfix zelo dobro premešamo. Ta korak je izjemno pomemben, saj se v primeru, da ne boste sestavini dobro premešali, v marmeladi pojavijo grudice.
V kuhane marelice vmešamo gelfix s sladkorjem in dobro premešamo. Dodamo še rum in kuhamo 10-15 minut.
Proti koncu kuhanja dajte žličko marmelade za 10 minut v zamrzovalnik. Ko bo marmelada ohlajena prizkusite, če vam je dovolj sladka in črvrsta.
V kolikor nam je všeč, jo pripravljena da gre v kozarčke. Če nam je marmelada preredka ali premalo sladka, zmešamo še polovico gelfixa z 200-300 grami sladkorja in vmešamo v marmelado. Ponovno kuhamo 10-15 minut ter po želji še enkrat testiramo z žličko.
Ko dobimo željeno gostoto in sladkobo, pripravimo sterilizirane kozarčke. Moj ati to naredi tako da v en kozarček zlije pol dcl ruma, kozarček pretrese skupaj s pokrovom, nato pa rum prelije v naslednjega. V pretresen kozarček z rumom vlijete marmelado čimbolj do vrha in dobro zaprete. Postopek ponavljate dokler ne zmanjka marmelade.
Kozarčke zavijete v odejo in pustite da se počasi ohladijo.
Ozimnica
Ozimnica
Ozimnica