
V manjši skodelici razdrobimo svež kvas, dodamo sladkor in približno 100 ml tople vode.
Premešamo in pustimo stati 10–15 minut, da se na površini začnejo delati mehurčki.
V večjo posodo presejemo moko, dodamo sol in naredimo jamico na sredini.
Vanjo vlijemo vzhajan kvas in preostalo toplo vodo in žlico oljčnega olja.
Zamesimo testo – najprej z žlico, nato z rokami. Gneti približno 10 minut, da postane gladko in prožno.
Testo oblikujemo v kepo, premažemo z malo olja in pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Pustimo vzhajati 1 uro na toplem, da se volumen podvoji.
Vzhajano testo rahlo pregnetemo in oblikujemo v hlebec. Pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Po želji z nožem naredimo nekaj rezov po vrhu hlebca. Postavimo v pečico za 30–35 minut, dokler ni kruh lepo zlato rjav.
Pečen kruh vzememo iz pečice in ga pustimo, da se ohladi na rešetki. (Lahko ga tudi pokrijemo z mokro krpo)

Kruh

Kruh

Kruh