
Če delamo s svežim kvasom, najprej pripravimo kvasec; 1dl tople vode vlijemo v skodelico, vanjo nadrobimo svež kvas in dodamo sladkor in čajno žličko moke. Vse skupaj zmešamo in pustimo, da se kvas aktivira, to traja približno 15 minut.
Če delamo s suhim kvasom, gremo kar naprej na 2. korak.
Medtem, ko čakamo, odtehtamo moko, ki jo skozi cedilo presejemo v skledo, v kateri bomo kruh zamesili.
Moki dodamo sol, 1dl tople vode (1dl smo že porabili za vzhajanje kvasa), 1dl toplega mleka, 180 g jogurta, in 2 jedilni žlici olivnega olja. In, ko je kvas vzhajal, tudi tega.
Če delamo s suhim kvasom, enostavno vse sestavine odmerimo k moki.
Zgnetemo lepo in gladko testo. Najprej premešamo v posodi, nato pa, če gnetemo ročno, še na kuhinjskem pultu. V kolikor imate kuhinjskega robota, naj on opravi delo namesto vas in naj gnete testo 5-10 minut.
Ko je testo lepo in gladko, ga oblikujemo v kepo in damo v posodo v kateri smo začeli z izdelavo testa ter posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo da vzhaja. Čas je pri vzhajanju lahko zelo različen, vzhaja naj tako dolgo, da bo testo dvojno naraslo. To je približno 60 minut.
Ko je testo vzhajano, si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Nato pomokamo delovno površino, pripravimo valjar in vzhajano testo nežno prekucnemo na delovno površino.
Z valjarjem ga narahlo razvaljamo v ovalno obliko. Testo naj bo debelo 1 – 1,5 centimetra.
Ko je testo razvaljano, ga preprosto zrolamo. Enako, kot pri ruladi ali pri potici, le da tu ni nadeva.
V štruco zrolamo testo za kruh prenesemo na pekač, pokrijemo s krpo in pustimo, da ponovno vzhaja približno 1 uro.
Proti koncu vzhajanja si pripravimo semena s katerimi želimo posuti kruh. Sama uporabljam sezam. Odlična so tudi lanena semena, ali pa različne že pripravljene mešanice semen, itd. Kruh, da se ti zrola, bo odličen tudi, če ga boste potresli z naribanim sirom. Lahko pa ga tudi ne posujete z ničemer. Pripravimo tudi nož in skodelico tople vode, čopič za mazanje.
Vklopimo električno pečico (ventilacija), in jo segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Vzhajan kruh odkrijemo, in vanj z nožem zarežemo črte (na približno 5 centimetrov).Kruh pečemo 35 – 40 minut v že ogreti pečici , na 180 °C.
Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice, in nalahno poškropimo s hladno vodo, pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladi. Če imamo mrežico, rešetko za ohlajanje, ga lahko položimo nanjo, medtem, ko se ohlaja.Ko je testo razvaljano, ga preprosto. Enako, kot pri roladi ali pri potici, le da tu ni nadeva.

Kruh

Kruh

Kruh